Ortodontik tedavi nedir? Neden gereklidir?
Ortodontik tedaviler halk arasındaki tel tedavileri dişlerin ve çenelerin konumlarını düzelten iyi bir estetiğin yanı sıra doğru bir kapanış vererek iyi bir fonksiyon da sağlayan böylece uygun ağız hijyeninin tam anlamıyla yapılabilmesine imkan veren tedavilerdir. Çapraşık bir ağızda her ne kadar düzgün bir fırçalama gerçekleşirse gerçekleşsin yine de çapraşık alanların altını temizleyebilmek çok zordur. Uzun dönemde bu bölgelerde genellikle problemlerle karşılaşılabilmektedir. Ayrıca çapraşıklık yada dişler arasındaki boşluklar kişilerin kendilerine olan güvenlerini olumsuz etkilemekte ve gülerken bile ağızlarını kapatma ihtiyacı duyulmaktadır. Tüm bu olumsuzlukları
ortodontik tedavi ile çözebilebilmektedir. Ortodontik tedavilerde yaş sınırı olmadığından her yaşta dişlerin düzelebilmesi ve istenilen gülüşe sahip olmak bu tedaviler ile kolaylıkla elde edilebilmektedir.

Çocuk ortodontisi ve yetişkin ortodontisi nedir, aradaki farklar nelerdir?
Ortodontik tedavilerde dişlerin ve kemik yapının sağlıklı olması bu tedavilere başlamak için yeterlidir. Örneğin yetmiş yaşında da olsanız eğer sağlıklı bir ağız yapınız var ise ortodontik tedavi görebilir ve dişlerinizin düzgün sıralanmasında sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ortodontik tedavilerde yaşın önemi büyüktür. Çocuk yaşlarda kemik yapıdaki büyüme ve gelişimin aktif olması ileride yaşanacak büyük problemlerin oluşmasını engelleyebilmektedir. Ayrıca dişlerin ve kemiğin ortodontik tedavi sırasında uygulanan kuvvete verdikleri cevap
daha hızlı olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı çocuk ortodontisi ile daha kısa sürede daha fazla değişiklik elde edilebilmektedir. Yetişkin ortodontisinde dişlerdeki aşınmalar, çürükler, kaplamalar, implantlar gibi faktörler tedaviyi zorlaştırabilmektedir. Çocuk ortodontisindeki yaklaşımlar daha idealist olurken yetişkin ortodontisinde ise daha gerçekçi mevcut durumu daha iyileştirici şeklinde olmaktadır.

Ortodontik tedavilerde kullanılan yöntemler nelerdir?
Ortodontik tedavi yöntemlerini genel olarak iki başlık altında toplayabiliriz.Birincisi geleneksel tel tedavisi ikincisi ise görünmez ortodonti olarak adlandırılan telsiz ortodontik tedavilerdir. Tel tedavileri ise kendi arasında dişlerin dış yüzeyine yada görünen yüzeylerine yerleştirilen geleneksel uygulamalar ve dişlerin arka yüzeyine yani dil tarafına yerleştirilen içten tel tedavisi olarak iki başlıkta toplanabilir. Tel tedavilerinde kullanılan braketler adı verilen ataçmanlar ark teli yardımı ile dişlerin düzgün bi şekilde sıralanmasında sağlar. Bu braketler farklı yapıda ve özellikte üretilebilmektedir. En yaygın kullanılan braketler sistemi metal braketlerdir. Bu braketlerin daha estetik olanları seramikten(porselen) yapılmak ve estetik braketler olarak adlandırılmaktadır. İçten tel tedavisinde ise genellikle hastaya özel olarak üretilen altın alaşımlı braketler (incognito) kullanılmaktadır.

Telsiz ortodontı yani görünmez ortodontide ise hastaya özel olarak üretilen şeffaf plaklar yardımıyla dişler hareket ettirilerek istenilen diş pozisyonlarına getirilmektedir. Şeffaf plak tedavisi 3D CAD-CAM teknolojisi kullanılarak bilgisayarda sanal ortam üzerinde diş hareketleri planlanmaktadır. Bu teknolojinin hasta açısından en önemli artısı tedaviye başlamadan tedavi sonucunu görebilme imkanı verebilmedir.

ORTODONTİK TEDAVİ ÖNCESİ YAPIMASI GEREKENLER NELERDİR ?
Ortodontik tedaviler uzun dönem tedavilerdir ve hasta hekim ilişkisi çok önemlidir. Hastaların kendi tedavileri boyunca uyması gereken bir takım kurallar vardır. Tel tedavisi ile ortodontik tedavi planlanıyor ise hastaların mevcut çürüklerinin tedavi edilmiş olması varsa diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Ortodontik tedaviler ancak sağlıklı diş ve diş etlerine sahip bireylere uygulabilecek tedavilerdir. Tedavi öncesinde uygun ağız hijyeninin oluşturulması ve tedavi boyunca devamı sağlanmalıdır. Ağızda teller var ilken dişlerin temizliği daha zor olduğundan verilmesi gereken özenin en üst düzeyde sağlanıyor olması gerekmektedir. Aksi halde tedavi sırasında istenmeyen çürük diş taşı ve kemik kaybı gibi problemlerle karşılaşılabilir. Ortodontik tedaviler çürük ve leke oluşturmaz. Çürüğe sebep olan faktör iyi bir fırçalamanın yapılmamış olmasıdır. Tedavi sonrasında braketler çıkarıldığında iyi bir ağız hijyeni sağlanmış ise sağlıklıdüzgün sıralanmış pırıl pırıl dişlere sahip olunur.

ORTODONTİK TEDAVİLERDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR ?
Ortodontik tedaviler bir ekip işidir. Hekimin sorumlulukları kadar hastanın da uyması gereken belli kurallar vardır. Bu kuralları genel olarak toplayacak olursak ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanmış olması eğer tel tedavisi yapılıyor ise braketlere ve tellere herhangi bir zarar verilmemesi telsiz ortodonti yapılıyor ise şeffaf plakların uygun şekilde kullanılıyor olması gerekmektedir. Diş fırçalama prosedürü hekimin anlattığı Şekilde yapılmalı yardımcı araç olarak arayüz fırçası ve diş ipi uygun şekilde kullanılmalı günde en az 2 kez ağız bakımı yapılmaktadır. Tel tedavilerinde tedavi sürecinde tüketilmemeli gereken bazı gıdalar vardır. Bu gıdaları tüketmekten kaçınılmalı eğer
tüketilecekse ezme yumuşatma gibi işlemlerle uygun hale getirilmelidir. Bu gıdalar ; kuruyemiş cips patlamış mısır zeytin gibi çekirdekli gıdalar sert pizza kenarı sert ekmek kabuğu asitli gıdalar çok yapışkan gıdalar kestane fındık  gibi kabuklu gıdalardır.

Here There!

If you have any question, send us an email and we'll get back to you, soon.

Not readable? Change text. captcha txt